Aikido udstyr

På denne side er en oversigt over det udstyr der bruges, når man træner aikido. De nævnte ting bruges udelukkende af personer på voksenholdet, idet det kun er nødvendigt med en gi på børneholdet. Gi’en er ligeledes det mest nødvendige for en begynder på voksenholdet, idet det er muligt at låne våben i klubben.

Beklædning

Gi. Gi’en er lavet af et slidstærkt materiale, der ikke er særligt fleksibelt. Dette er en fordel da man i mange teknikker holder fast i modstanderens tøj.
Obi (bælte). I aikido findes kun to bæltefarver, sort og hvid. Bæltet bruges til at holde sammen på gi’en og det er ofte muligt som begynder at købe en gi og et hvidt bælte i et samlet sæt. Det sorte bælte anskaffes når man bliver gradueret til 1. Dan.
Hakama. Hakama’en er et par bukser med en stor benvidde og denne får man ret til at bære når man gradueres til 3. Kyu. Det er derfor ikke nødvendigt for begyndere at købe denne.

Våben

I aikido er der stor fokus på våbentræning med trævåben, da mange af bevægleserne fra våbenteknikerne kan overføres direkte til kropsteknikerne. Af sikkerhedsårsager bruges der udelukkende trævåben i selve træningen. Begyndere behøver ikke anskaffe sig et sæt våben med det samme, da klubben har nogle våben, der kan lånes under træningen.

Bokken. Bokken er et træsværd der udformes så det har et rundt håndtag samt en “klinge”, der består af en flad overside og en lidt mere kantet uderside. Yderligere information om japanske sværd kan findes på Wikipedia hvor der er en kort version på dansk og en mere uddybende på engelsk.
Jo. Jo’en er en træstav som er længere end bokken. Da jo’en ikke har en “klinge” som bokken har, bruges denne primært som et slagvåben.
Tanto. Tanto’en er udformet som en kniv og bruges ved træningen af teknikker mod knivangreb.
Våbentaske. For at transportere og beskytte sine våben, anbefales det at købe en våbentaske eller lave en selv. Tasken kan fås i forskellige størrelser, men har som minimum plads til en bokken, en jo og en tanto.

Køb af udstyr

Der findes adskillelige butikker, som sælger udstyr. I Aalborg er en af dem Aalborg Budoshop.